Vrijwilligers verbinden

Venzo voor vrijwilligers

Vrijwilligerswerk geeft een goed gevoel. Je draagt via vrijwilligerswerk bij aan de samenleving. Daarnaast kan vrijwilligerswerk helpen om weer te wennen aan een werkritme, zelfvertrouwen te krijgen, werkervaring op te doen of sociale contacten op te bouwen. Wij informeren je graag over onze dienstverlening en de mogelijkheden die er voor jou zijn!

inschrijven

Venzo is het verbindingsplatform voor maatschappelijke inzet in Amsterdam. Je kunt bij ons terecht voor alle aspecten rondom vrijwilligerswerk. Of je nou vrijwilligerswerk wilt doen, meer informatie wilt over vrijwilligerswerk of jezelf wilt verdiepen en ontwikkelen als vrijwilliger, wij helpen je verder.

Sta je, enthousiast geworden door onze verhalen, te trappelen om aan de slag te gaan als vrijwilliger? Of ben je al langer op zoek naar een interessante vrijwilligersbaan? Schrijf je dan bij ons in via de knop hierboven of kom bij ons langs op kantoor.

Vacaturebank

Vind hier een leuke, aansprekende en zinvolle vacature. Je kan kiezen uit verschillende vacatures van organisaties die werkzaam zijn in en rondom Amsterdam. Neem vooral een kijkje en beoordeel zelf of er iets voor je tussen zit! Zie je nu niets, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Organisaties in Amsterdam die vrijwilligers zoeken, plaatsen hun vacatures bij ons op de website in de vacaturebank. Wanneer je interesse hebt in een van deze vacatures, kan je via de website reageren of contact met ons opnemen.

Stappenplan: van sollicitatie tot vrijwilligerswerk

1. Solliciteren 

Solliciteren is zo gedaan! Nadat je bent ingelogd, klik je onder een vacature op solliciteren. Je kan nog een extra motivatie meesturen. Druk op verzenden en wij gaan verder.

 

2. De sollicitatie komt binnen bij Venzo

Je sollicitatie komt bij ons binnen. Als we nog vragen hebben, nemen we contact met je op. Wij verzamelen we de sollicitaties voor een vacature en onderhouden contact met de organisatie.

 

3. Selectie sollicitanten

We maken een selectie van sollicitanten en sturen deze door naar de organisatie. De organisatie kiest een aantal uit en die komen op gesprek bij de organisatie.

 

 

 

4. Match 

De organisatie kiest een of meerdere vrijwilligers die ze graag aan hun team toevoegen.

 

5. Afspraken vastleggen

Samen met de organisatie leggen jullie alle afspraken vast in een vrijwilligerscontract. Zo weet iedereen waar hij aan toe is.

 

6. Aan de slag!

Als de afspraken zijn gemaakt en het contract is getekend, ga je aan de slag! Venzo houdt contact met je om te kijken hoe het gaat. We doen ons uiterste best om te zorgen dat een vrijwilligersactiviteit in werkelijkheid is zoals het beschreven in de vacaturetekst staat. We zijn daarentegen niet aansprakelijk voor de inhoud van de vacature en voor de aanbrenger van de vacature.

 

Onkostenvergoeding

Voor sommige vacatures ontvang je een onkostenvergoeding. In je functie van vrijwilliger kan het voorkomen dat je kosten maakt bij het uitvoeren van je werk. Je kunt daarom met de organisatie waar je voor werkt afspreken welke kosten kunnen worden vergoed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan telefoon- of reiskosten.  Houd er rekening mee dat vrijwilligerswerk vrijwillig is, organisaties zijn daarom niet verplicht je onkosten te vergoeden.

Een vrijwilliger mag maximaal €5,00 per uur ontvangen bij het uitvoeren van het vrijwilligerswerk. Voor jongeren tot 22 jaar geld een bedrag van €2,75 per uur. Hierbij gelden ook maximale bedragen die je per maand of per jaar mag ontvangen.

Vrijwilligerswerk met een uitkering

Vrijwilligerswerk is een goede manier om werkervaring op te doen en sociale contacten te onderhouden.

WW
Heb je een WW uitkering? Dan mag je vrijwilligerswerk doen, maar het UWV moet altijd beoordelen of het werk dat je gaat doen vrijwilligerswerk is. Ook mag vrijwilligerswerk de zoektocht naar betaald werk en re-integratie niet belemmeren. Geef dus altijd door aan UWV dat je vrijwilligerswerk wilt gaan doen.

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk tijdens een WW uitkering, klik hier.

Ziektewet-, WIA-, WAO- of Wajonguitkering
Ook tijdens een van deze uitkeringen mag je vrijwilligerswerk doen. Meld dit wel aan het UWV. Meer informatie vind je hier.

WWB
Zit je in de bijstand en doe je vrijwilligerswerk? Dan gelden andere regels als het gaat om vrijwilligersvergoedingen. Daarover kun je hier meer lezen.

Vrijwilligerscontract

Vrijwilligers die via Venzo bemiddeld worden, ondertekenen samen met de organisatie waar ze aan de slag gaan een vrijwilligerscontract. In dit contract staan de afspraken vastgelegd over werktijden, vergoeding en overige zaken.

Een vrijwilligerscontract maakt het ook makkelijker om indien nodig aanspraak te maken op de aanvullende verzekering voor vrijwilligers. Heb je nog geen contract ondertekend maar doe je wel al vrijwilligerswerk? Neem dan contact op met de organisatie om dit te bespreken. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, neem dan contact met ons op.

Belastingdienst

De overheid heeft vastgesteld dat vrijwilligers van 22 jaar en ouder €170,- per maand, tot een maximum van €1700,- per jaar, mogen ontvangen als onkostenvergoeding, die niet hoeft te worden verantwoord. Je betaalt hierover geen belasting. Mocht je totaal aan ontvangen vergoedingen boven dit bedrag  komen, dan zal je dit met bonnen moeten kunnen aantonen. Als je dit kan, dan hoeft er geen belasting te worden betaald. Kun je dit niet, dan zal je vergoeding gezien worden als inkomen en zal er belasting worden geheven over het totaal ontvangen bedrag. Lees hier de uitleg van de belastingdienst.

Verzekeringen

De Amsterdamse Vrijwilligers Verzekering (AVV) is een aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering voor vrijwilligers, mantelzorgers en maatschapelijke stagiairs in Amsterdam. Deze geldt alleen tijdens het uitvoeren van vrijwilligerswerk of de mantelzorg. De gemeente betaalt de kosten voor deze verzekering.

Wanneer ben je verzekerd?
Personen vallen onder deze verzekering als ze:

  • Woonachtig zijn in Amsterdam.
  • Uit zichzelf komen werken.
  • Onbetaald zijn (ze mogen wel een vrijwilligersvergoeding ontvangen).
  • Voor een organisatie werken zonder winstoogmerk of een sportvereniging.

 

Wanneer ben je niet verzekerd?
In alle overige gevallen kun je geen gebruik maken van deze verzekering.

Belangrijk!
De AVV is geen vervanging voor je eigen WA- en ongevallenverzekering. Zeg deze dus niet op! De AVV geldt alleen in specifieke gevallen met betrekking tot het vrijwilligerswerk of de mantelzorg, daar waar de eigen verzekering tekortschiet. Het is slechts een aanvulling op je eigen verzekering.

Lees hier meer over de AVV.