Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

Vrijwilliger Vertelt: Mieke

4 09 2023

“Ik wil er niet meer weg, uit de Bijlmer.” Mieke woont al 38 jaar met veel plezier in Zuidoost: eerst in Bijlmer Oost en sinds kort in Bijlmer Centrum. In 2013 is Mieke gestopt met werken, nadat ze jaren bij een bank heeft gewerkt als (project)manager. Mieke wilde graag vrijwilligerswerk doen en daar was nu meer ruimte voor, net als voor meer tijd met haar man, om leuke dingen (samen) te doen en voor zorg voor haar ouders.

Tijdens haar werk deed Mieke al vrijwilligerswerk. Zo was ze bestuurslid van de bewonersvereniging in haar buurt, voorzitter van het ouderplatform van een middelbare school en via haar dochters assistent-trainer jeugdatletiek. Ook heeft ze een meisje in Amsterdam West begeleid bij haar oriëntatie op een vervolgopleiding. Dit kon via de bank waar Mieke werkte; die gaf werknemers de gelegenheid tijdens werktijd vrijwilligerswerk te doen.

Toen Mieke stopte met werken, raakte ze al snel verzeild bij de VoorleesExpress. Elke week ging ze minstens een uur voorlezen bij een driejarig meisje thuis. Ook verzorgde ze communicatiewerk voor de atletiekvereniging in Amstelveen. Later ging ze een middelbare scholier begeleiden in en door haar eindexamenjaar en bij het zoeken naar de vervolgstap. Dit ging via School’s Cool.

In 2013 werd door Venzo het huidige Netwerk Gepensioneerde Professionals Nederland opgericht. Mieke is er vanaf het begin bij als lid. Zo heeft ze stichting ProFor leren kennen. Daar ondersteunde ze bij een organisatietransitie. In 2018 is ze toegetreden tot het bestuur van ProFor, waar ze nog steeds in zit. Samen met een paar andere leden van het NGPN heeft Mieke twee keer een cursus Leidinggeven aan vrijwilligers gegeven aan vrijwilligersorganisaties in de burgeracademie van Venzo.

Hiernaast is Mieke actief voor de gezamenlijke kerken van De Nieuwe Stad en De Drie Stromen. Zo zijn er het eerste weekend van september feestelijke activiteiten in het kader van het dertigjarig bestaan van De Nieuwe Stad. Mieke is samen met een groep van zo’n vijftien personen druk bezig met de voorbereidingen. Uit elke kerk heeft minimaal een vertegenwoordiger zitting in deze groep. Dit geeft een mooie, diverse mix van personen, religies en culturen.

Op de vraag wat vrijwilligerswerk haar brengt, zegt Mieke na even nadenken: “Ik vind het gewoon hartstikke leuk om te doen natuurlijk. Het moet wel bij me passen.” En dat is het mooie aan vrijwilligerswerk: het is een mooie aanvulling op wat je kan of juist wilt leren en je kan het zelf invullen. “Ik heb afwisseling nodig. Ik heb in mijn werkende leven ook veel verschillende functies gehad en dat vind ik in vrijwilligerswerk ook fijn!” Twijfel je over vrijwilligerswerk? “Loop eens een keer met iemand mee of doe een snuffelstage”. Ook naast een baan geeft het een mooie afwisseling en betrokkenheid. “Een avond in de maand of elke zaterdag op het atletiekveld: het kon ernaast. Maar je kan zelf kijken wat past.”

Dus waar wacht je op? Wil jij je ook maatschappelijk inzetten, bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk? Schrijf je dan in bij Venzo&Swazoom via www.venzo.co.nl of neem contact op via contactwelzijn@swazoom.nl of 020-7601170. Volg ons op Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en YouTube. Tot snel!