Re-Boost

Renata Boston

“Wij beginnen met die eigenwaarde. Schort het aan eigenwaarde? Daar staat en valt alles mee!”

 

“Wij werken met jongeren die nooit complimenten krijgen en die nooit worden geprikkeld om het positieve uit zichzelf naar boven te halen. Bij Re-Boost beginnen wij met die eigenwaarde. Bij ons vinden jongeren een veilige omgeving, waar je mag vallen en opstaan. Zo zetten wij hen écht in hun kracht.”

Renata Boston (1970) begon in 2013 met workshops voor jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar die het lastig vinden om zelfredzaam te zijn. Dit leidde vervolgens tot de oprichting van stichting Re-Boost. Bij Re-Boost leren deelnemers op zichzelf vertrouwen en krijgen zij zowel groeps- als individuele begeleiding. Met vier andere vrijwilligers runt Renata de organisatie op vrijwillige basis. Gemiddeld genomen krijgt een deelnemer een jaar lang 2.5 uur  begeleiding per week.

Deelnemer Shanice (1992) voelde zich bij formele zorgorganisaties nooit serieus genomen. “Bij organisaties als Spirit of Cumulus kon ik niet wekelijks op gesprek en kreeg ik weinig input van de professionals. Als ik contact zocht, kwam ik er nooit door. Misschien kreeg ik de dag erna een belletje, maar vaak ook niet. Toen ik een informatiebijeenkomst van Re-Boost bijwoonde en de deelnemers over hun ervaringen hoorden praten, wist ik dat ik Re-Boost kon vertrouwen. Inmiddels ben ik bijna klaar. Voor ik deelnam had ik schulden, geen werk, problemen met mijn ouders en ik had een kind. Renata dacht altijd met mij mee en was als een tweede moeder voor mij. Ik kon haar altijd bellen als dat nodig was. Dat gaf mij vertrouwen. Inmiddels heb ik weer werk, is de band met mijn ouders verbeterd en zijn de vader van mijn kind en ik hier sterker uitgekomen.”

Via Re-Boost kreeg Shanice begeleiding op verschillende leefgebieden. Bij het vinden van woonruimte, het in orde krijgen van de financiën en haar talentontwikkeling. “Shanice was een zogenaamde spookjongere, ze stond nergens geregistreerd. Nu, een jaar later, kan zij weer verder.” Sinds 2013 stroomden veertig jongeren succesvol uit bij Re-Boost. Daarnaast zijn er verschillende workshops gegeven die jongeren konden volgen. Met velen heeft Renata nog regelmatig contact en ze weet precies hoe het met iedereen gaat.

“Ik ben afgestudeerd als maatschappelijk werker en werkte ruim twaalf jaar in de jeugd- en hulpverlening als pedagogisch werker, vertrouwenspersoon en groepsbegeleider. Ik merkte dat jongeren vaak een beroep op mij deden en ook collega’s benoemden dit. Jongeren gaven aan dat ze het fijn vonden dat ik hen niet als nummer zag en dat ik geen valse beloftes deed. Toen ik mijn baan bij Altra vanwege bezuinigingen verloor, was dit een wake up call. Ik realiseerde mij dat ik op dat moment moest handelen, omdat ik anders nooit meer op mijn eigen manier iets kon betekenen. Dit was de start van Stichting Re-Boost. Eerst waren wij vijf dagen per week open, maar inmiddels heb ik een andere baan omdat ik een inkomen nodig heb. Daarom zijn we nu wekelijks twee dagen open.” 

Renata zou het liefst al haar aandacht  in de stichting willen steken.

“Wij zoeken naar mensen die ons team versterken. We vinden het belangrijk dat er op verschillende functies deskundigheid en expertise komt. Daarnaast hebben wij financiën nodig. Het zou fantastisch zijn als we iemand vinden die wil meedenken hoe wij onze geldstroom kunnen vergroten. Eerder kregen we een donatie van de ING Bank en we hebben wel eens subsidie ontvangen. Maar het is niet voldoende. Wij werken met een kwetsbare groep en het is belangrijk voor de continuïteit dat we vaker open zijn. Onze intentie is om 24 deelnemers op jaarbasis te begeleiden. Met onze intensieve programma’s hebben we meer capaciteit nodig, want het werk valt niet meer onder vrijwilligerswerk. Wij zijn professionals, ondanks ons vrijwillige jasje. Ik geloof in wat wij doen, ik heb gezien dat het werkt. We hebben geleverd en voor mijn gevoel zijn wij de afgelopen jaren geslaagd in wat we doen. Maar in die twee dagen dat ik hier aanwezig ben, doe ik de deelnemers te kort. Ik wil uiteindelijk naar een duurzame organisatie toewerken.”

Re-boost
renataboston.reboost@gmail.com
06-87014028