Welkom Winkel Amsterdam

Welkom Winkel

Landelijk zette het Rode Kruis Welkom Winkels op. Hier konden mensen kleding, schoenen en speelgoed naartoe brengen voor de vluchtelingen. Ook in Amsterdam werd zo een Welkom Winkel opgezet. Het Rode Kruis heeft aan Venzo gevraagd de Welkom Winkel over te nemen, omdat hier meer uren ingezet moesten worden. Mensen kwamen ook van ver buiten Amsterdam om spullen te doneren.

Naast de door Venzo gecoördineerde Welkom Winkel waar de spullen binnenkwamen, waren er ook in de noodopvanglocaties Welkom Winkels. Deze werden door vrijwilligers gerund en hier haalden de vluchtelingen hun kleding en toiletartikelen. De “grote” Welkom Winkel werd door twee medewerkers gerund, samen met een wisselende groep vrijwilligers. Ook bedrijven zetten zich hier in, bij het helpen met sorteren van de spullen. Niet alleen burgers doneerden spullen, ook verschillende bedrijven hebben spullen gedoneerd.

Zij kregen deze spullen via inzamelingsacties of ze gaven producten uit voorraad, zoals sample kleding of cosmetica. Dankzij de vele donaties, kregen de vluchtelingen in Amsterdam voldoende kleding en toiletartikelen om een basis te vormen. Ook kon met het speelgoed de speelhoeken van de kinderen in de noodopvanglocaties worden ingericht. Toen de noodopvanglocaties sloten, zijn ook de Welkom Winkels gesloten.