Informele zorg & welzijn

Vrijwilliger worden?

Mantelzorgambassadeurs & vertrouwenspersonen

Informele zorg en welzijn zijn heel belangrijk. In dit project vonden mantelzorgambassadeurs een onderkomen bij ons en werkten wij met vrijwillige vertrouwenspersonen om bewoners op allerlei leefgebieden bij te staan.

Mantelzorgambassadeurs zijn ontzettend belangrijk om te zorgen dat mantelzorg voldoende aandacht krijgt. Zij zijn de oren en de ogen van de wijk en zij weten precies wie ze moeten benaderen als er specifieke ondersteuning nodig is. Samen met Markant droeg Venzo zorg voor de juiste begeleiding en advisering van deze mantelzorgambassadeurs. Dankzij het organiseren van bijeenkomsten, de nodige trainingen en aanverwante zaken kregen deze bevlogen bewoners de juiste tools om aan de slag te kunnen.

Na de juiste training werken vrijwillige vertrouwenspersonen in de wijk met bewoners die te maken hebben met uiteenlopende problemen. Dit varieert van schoolproblematiek van de kinderen tot somberheidsklachten. Soms is een simpel luisterend oor al voldoende en soms is doorverwijzing naar de formele hulpverlening noodzakelijk. De vrijwillige vertrouwenspersonen weten in dat geval bij wie zij moeten zijn en dankzij hun toewijding zijn zij in staat om in te springen op verschillende vragen.