Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

Vrijwilliger Vertelt: Melany

5 04 2023

 In deze rubriek belichten we vrijwilligers en hun inzet. Dit keer in ‘Vrijwilliger vertelt’ het verhaal van Melany Derby, actief in buurtcentrum Anansi in Bijlmer Centrum.

Naast haar werk voor een callcenter van een groot modehuis geeft Melany naailes aan meisjes vanaf de leeftijd van tien jaar. Jaren geleden organiseerde Melany in het bekende Boeninhuis al creatieve activiteiten speciaal voor jongere kinderen. Nu een klein stukje verderop. De activiteit heet De Salon: Fashion en wordt gegeven in buurtcentrum Anansi. Kleding maken voor zichzelf of voor vrienden was en is voor Melany een leuke bezigheid. Ik houd van mooie kleren, veel mensen houden van mooie kleren en dat doen meisjes zeker. “Let wel, het is een vak” zegt de modelerares. Met de groep meisjes van de cursus heeft zij al leuke dingen tot stand gebracht. Van haarbandjes tot bonnets (een modieus hoofddeksel) en van kussentjes tot portemonneetjes. Op de planning staan nog rokken, jurken of kimonas (kleurrijke Surinaamse kleding). De deelnemers leren nu mooi recht te stikken, zodat ze later ook leren hoe ze (broek)zakken kunnen inzetten; alle facetten van de mode komen langs. Melany vindt het leuk om jongeren wat te leren. Mode maak je met je handen, maar ook met je hoofd. Het lezen van een patroon hoort daar in de toekomst ook bij.

Op een dag stapte Melany naar Judith van buurtcentrum Anansi met haar idee van fashion voor meisjes uit de Venserpolder. Zij werd met open armen ontvangen en korte tijd later was De Salon: Fashion op donderdagmiddag van 16:00 tot 18:00 uur een feit. De meiden werken vol overgave aan hun werkstukken. In deze dure tijden is het een uitkomst wanneer je zelf, voor bijvoorbeeld een feestje, iets leuks kan maken voor weinig geld. Dat geeft voldoening. Bovendien: wie goed leert mooie kleding te maken, verleert dat nooit meer.

Melany vindt het buurtcentrum een goede plek voor haar cursus. Het is open, vriendelijk en de ontmoetingen met andere mensen werken inspirerend. Haar advies aan buurtbewoners: “Loop eens een buurtcentrum binnen, kijk eens of zij wat voor jou kunnen betekenen of wellicht kan jij wat voor je buurtgenoten betekenen. Van andere mensen kan je wat leren of zij geven je nieuwe ideeën.“

Naast haar werk vindt Melany haar maatschappelijke inzet goed passen bij haar actieve leven. “Ik kan het iedereen aanraden.” Een welgemeend advies van deze buurtbewoner en vrijwilliger.