Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

Vrijwilliger Vertelt: Margaret

23 02 2023

In deze rubriek belichten we vrijwilligers en hun inzet. Dit keer in ‘Vrijwilliger vertelt’ het verhaal van Margaret Kwidama-Rosalia. Kinderen spelen een belangrijke rol in haar werkzame leven én haar vrijwilligerswerk. Zij is onder andere vrijwilliger in de kindvriendelijke ruimte van het COA en Unicef.

Margaret kwam 27 jaar geleden vanuit Curaçao naar Nederland. Sindsdien heeft zij in Amsterdam Zuidoost gewoond. Na aankomst in Nederland moest zij opnieuw haar opleiding SPW 3 doen, omdat het diploma van Curaçao niet erkend werd. Tijdens de opleiding liep zij stage en daarna ging zij aan de slag bij Catalpa kinderopvang, waar zij tien jaar heeft gewerkt als groepsleidster. Na tien jaar wilde ze vernieuwing en is zij in Zuidoost bij een andere kinderopvangorganisatie gaan werken. Helaas ging dat bedrijf failliet en kwam Margaret zonder werk te zitten. Toen is zij begonnen met vrijwilligerswerk.

Kinderen bleven de rode draad, ook in haar vrijwilligerswerk. Ze begon als vrijwilliger bij een gastouder. Maar toen werd Margarets man ziek en hij kwam uiteindelijk te overlijden. Margaret heeft daarna een tijd thuis gezeten. Dat werd eenzaam en toen heeft ze contact gezocht met Venzo.

Gezien Margarets voorliefde om met kinderen te werken, werd zij gematcht aan de kindvriendelijke ruimte van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en Unicef. Daar zet zij zich nu één keer per week in. Samen met twee andere vrijwilligers speelt en knutselt zij met de ongeveer twintig kinderen. De kinderen komen uit verschillende landen; hun ouders zijn hier gekomen om asiel aan te vragen. “Het is heftig voor de ouders en de kinderen. Ik wil er echt zijn voor de kinderen, dat vind ik belangrijk.” De kinderen (en ouders) spreken of verstaan veelal nog geen Nederlands, dus communicatie gebeurt veelal met gebaren. Het vrijwilligerswerk in de kindvriendelijke ruimte bevalt Margaret heel goed. “Het is leuk, want je ziet de vooruitgang van de kinderen. Zij gaan bijvoorbeeld toch praten of wat vragen. Nu zijn de kinderen allemaal naar school en is het nog even afwachten hoe verder”.

Ook zet Margaret zich ook flexibel in als vrijwilliger via Venzo voor wat kortere klussen. Zo stond zij met de Waterbalie op een basisschool. De Waterbalie is er om onder andere kinderen bewust te maken van de voordelen van het drinken van water. Op de Dag van de Mantelzorg heeft Margaret zich ingezet als gastvrouw. De afwisseling van een vaste wekelijkse klus en flexibele klussen vindt Margaret fijn. Zo komt zij onder de mensen en kan zij gesprekken voeren.

Margaret houdt de site van Venzo in de gaten om te kijken wat er aan vrijwilligerswerk beschikbaar is. Als zij iets ziet wat haar aanspreekt, reageert zij via de website en nemen de sociaal makelaars van Venzo contact met haar op. Margaret raadt anderen zeker aan ook vrijwilligerswerk te doen. “Het is toch anders dan gewoon werken. Je werkt met plezier en je leert andere mensen kennen. Je kan gesprekken met hen voeren.” Het werken met kinderen laat Margaret stralen. Op de vraag wat het leukste is dat zij heeft meegemaakt, zegt zij: “Ja, toch die kinderen”.

Dus waar wacht je op? Wil jij ook vrijwilligerswerk doen? Schrijf je dan in bij Venzo&Swazoom via www.venzo.co.nl of neem contact op via info@venzo.co.nl of 020-7601170. Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn. Tot snel!