Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

Vrijwilliger Vertelt: Jolanda

8 10 2020

Deze week in Vrijwilliger Vertelt uit de rubriek van Bijlmer & Meer het verhaal van Jolanda. Zij is onder andere voorlichter voor de Diabetes Vereniging Amsterdam en zet zich in op diverse bijeenkomsten.

Ik woon al meer dan 35 jaar in Zuidoost en ik wil ook nergens anders wonen. Ik ben een heel actieve bewoner en heb mij altijd op diverse manieren ingezet voor mijn buurt en stadsdeel, mijn mooie Bims. Ik heb 34 jaar gewerkt, waaronder 27 jaar in de jeugdhulpverlening. In 2012 ben ik ernstig ziek geworden; uiteindelijk is in 2016 de diagnose diabetes gesteld.

Ik ben al jaren vrijwilliger. Hierdoor kan ik teruggeven aan mijn stadsdeel en de maatschappij. Sinds enkele jaren ben ik voorlichter van de Diabetes Vereniging Amsterdam. Ik geef onder andere voorlichting over diabetes type 2, voeding en beweging. Via Venzo heb ik het traject van LeefZO! gevolgd. Dit was erg leerzaam en van de vaardigheden en kennis die ik daar heb ik opgedaan heb ik nu nog profijt. Ik geniet ervan om anderen te helpen. Als vrijwilliger sta ik onder andere op gezondheidsmarkten, de nationale mantelzorgdag en help ik mee op diverse bijeenkomsten, festivals en projecten met een goed maatschappelijk doel die mij aanspreken.

Naast mijn vrijwilligerswerk ben ik actief bezig met mijn passie voor fotografie. Zo heb ik via een project leerlingen en ouderen uit Zuidoost samengebracht door mooie fotoprojecten van het FOAM. Een van de leukste vrijwilligerservaringen vond ik het lesgeven in kunst, cultuur, beeldvorming en handvaardigheid aan het MBO College Zuidoost. Helaas is dit vorig jaar gestopt. Sinds april heb ik via Bloei & Groei een tuin gehuurd en ik geef hier nu ook workshops in tuinfotografie.

Ik ben verder een fanatiek wandelaar en loop jaarlijks de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation. Het wandelen is ook mooi te combineren met mijn fotografie. Deze foto’s plaats ik dan op social media. Ik krijg ontzettend veel leuke reacties. Het mooie hiervan is dat mensen vragen om mee te wandelen en ook de mooie natuur van Zuidoost zien, hiervan genieten en lekker bewegen!

Volgende maand komt weer een vrijwilliger aan het woord.