Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

Vrijwilliger Vertelt: Jane

6 12 2020

Deze week in Vrijwilliger Vertelt het verhaal van Jane. Handen uit de mouwen steken en bezig zijn vindt ze belangrijk. Zij zet zich actief als vrijwilliger in.

Jane was zeven jaar oud en Suriname stond op het punt onafhankelijk te worden, toen ze naar Nederland kwam. Jane en haar ouders gingen in een van de karakteristieke Bijlmerflats wonen. Na haar middelbare school en wat losse cursussen, ging ze aan het werk. Ze heeft in de loop der jaren veel verschillende banen gehad. Zo was ze voedingsassistent in het ziekenhuis en ze heeft in de catering gewerkt. Jane kreeg twee kinderen en stopte met werken; vanaf dat moment bleef ze thuis voor de kinderen.

Wanneer de kinderen ouder en zelfstandiger worden, meldt ze zich in 2010 samen met een vriendin als vrijwilliger aan bij Venzo. Wat voor vrijwilligerswerk ze gaat doen, maakt haar niet zoveel uit. Handen uit de mouwen steken en bezig zijn vind ze belangrijk, elk vrijwilligerswerk vindt ze een uitdaging en ze doet dit met veel plezier. Vrijwilligerswerk vraagt niet veel tijd en hoeft heus niet elke dag.

Om haar heen hoort ze dat mensen vooral betaald willen krijgen als ze aan de slag gaan. Maar Jane weet: als vrijwilliger krijg je soms een kleine vergoeding en/of soms een vergoeding voor de reiskosten. Hier is het haar ook niet om te doen. Natuurlijk stopt ze tijd in het vrijwilligerswerk, en tijd is kostbaar. Maar ze krijgt er voldoening van als ze mensen kan helpen.

Voor het Leger des Heils heeft ze bijvoorbeeld wel eens avonden doorgebracht met eenzame ouderen. Die overladen je gedurende de avond met bedankjes. En voordat ze aan het eind van de avond weer naar huis gaan, komen de ouderen nog even langs om je nogmaals te bedanken. Hier kan geen salaris tegenop! Samen met haar vriendin heeft ze vijf jaar lang gekookt voor de woonkamer van het Leger des Heils in de K-Buurt. Ook is Jane geregeld gastvrouw op bijeenkomsten en recepties, draagt ze bij aan de dag van de Mantelzorg, de Gezondheidsmarkt, en andere evenementen in Zuidoost.

Vrijwilligerswerk vindt ze fijn om te doen. Je bent lekker bezig, leert nieuwe mensen kennen en je kunt iets betekenen voor anderen. En dit vindt Jane belangrijk en zeker in deze tijd is het fijn om anderen te kunnen helpen die het echt hard nodig hebben.