Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

Vrijwilliger Vertelt: Gleone

26 06 2020

Deze week in Vrijwilliger Vertelt het verhaal van Gleone. Zij organiseert onder andere activiteiten voor senioren, geeft baklessen en leest online voor.

“In 2003 begon ik met het organiseren van activiteiten voor senioren in mijn woonkamer. Ik wilde ze afleiding geven: huurde stoelen zodat iedereen kon zitten en plande de hele avond. Elkaar verhalen vertellen, samenzijn, moppen delen, dansen, soms zelfs een modeshow. Mijn zoon vroeg me: ‘waarom doe je dit?!’. Hij kwam erachter dat niet elke moeder de woonkamer openstelt voor oude mensen van negentig. Maar ik zei: ‘laat me met rust, dit is mijn ding’.”

“Kort daarna breidde ik mijn activiteiten uit. Kinderen uit de buurt ging ik blokfluitlessen geven, en bakcursussen. Sinds kort zet ik elke week een filmpje online waarin ik een Surinaams verhaal voorlees. Het zijn kinderverhalen die alle Surinamers herkennen, maar vergeten zijn. Bijvoorbeeld uit het boek ‘Wij en de wereld’. Dan horen mensen weer oude verhalen. Of oude woorden zoals bottelarie, dat betekent keuken in het Surinaams. Puur nostalgie. Die kinderboeken uit de vorige eeuw worden niet meer gedrukt, dus als ik in Suriname ben moet ik goed rondvragen.”

“Ik weet dat niet iedereen deze dingen zou doen. Af en toe zit ik thuis op de bank en vraag ik mezelf: ‘Ben ik gek dat ik dit doe?’. Maar het geeft me een goed gevoel als ik mensen zie genieten. En geloof me, ze genieten.”

“Vroeger vond mijn zoon het maar raar. Toen hij ouder werd verhuisde hij naar Suriname. Na een paar maanden belde hij me op en vertelde hij dat hij in een seniorenwoongroep was geweest. Hij zei: ‘Ik ga een bus huren en een uitstapje met ze maken’. Toen dacht ik: zie je wel, ik heb het goede voorbeeld gegeven.”

Volgende maand komt weer een vrijwilliger aan het woord.