Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

ViB: Ron Nuberg

20 04 2016

‘Het is leuk om mensen te helpen’

In de rubriek Vrijwilliger in beeld vertellen mensen die zich belangeloos inzetten voor de medemens en de samenleving en over wat hun drijfveer is. Zij worden ondersteund door de spil in het vrijwilligerswerk in Zuidoost: Venzo. Deze week het verhaal van Ron Nuberg, onder andere pc-dokter bij buurtkamer Casa Jepie Makandra in Holendrecht.

‘ICT is het enige beroep waar je nooit mee klaar bent. Elk andere beroep is meestal een herhaling van facetten. Ict is altijd aan verandering onderhevig’, vertelt Nuberg die eigenlijk zijn hele werkzame leven met computers en software heeft gewerkt. ‘Hij is er in gegroeid en heeft alle ontwikkelingen meegemaakt als ict’er. ‘Het is nooit eentonig geweest’, concludeert de inmiddels gepensioneerde professional.

Bij zijn laatste werkgever kreeg hij ontslag, zes en een half jaar voor zijn pensioengerechtigde leeftijd. Dat was in 2010. Eenmaal uit de ww, begon hij al snel met vrijwilligerswerk. Nu heeft hij 2 keer per week, op dinsdag en donderdagochtend, als pc-dokter spreekuur in de buurtkamer in Holendrecht oost. Daarna geeft hij ’s middags computerles.

‘Er stond ooit een oproep in de Holendrechter (een buurtkrant, red.) waarin mensen met kennis van de personal computers werden gevraagd. Daarop heb ik gereageerd. Sinds die tijd ben ik daar de pc-dokter.’ Het spreekuur is voor mensen uit de buurt die niet zoveel te besteden hebben. ‘Als ze lid worden van de buurtkamer, hier in Holendrecht voor twee euro vijftig per jaar, dan kunnen ze onder andere gratis gebruik maken van mijn diensten. Dat stelt mensen in de gelegenheid om toch een goede.

Hij zoekt vaak goedkope tweedehands onderdelen via internet om een pc op te knappen. ‘Sinds het Pc Privé Project is opgeheven doen mensen langer met hun computers of ze kopen laptops en tablets. Er worden daardoor veel minder oude computers bij kinderboerderijen en kringloop winkels gebracht. Daar haalde ik soms onderdelen uit. Maar dat is nu een stuk minder geworden.’

Elke dinsdag en donderdag geeft Nuberg ook nog eens van 13.00 tot 15.00 uur de cursus basis computerkunde. ‘Daarnaast heb ik geprobeerd om een cursus programmeren op te starten, maar daar is weinig belangstelling voor. Dat vind ik ongelooflijk. Oud-politica Neelie Smit Kroes wil dat programmeren op de basisschool wordt gegeven, maar ik vraag me af waarvoor. Er is zeer weinig interesse, ook onder de net afgestudeerde of studerende jeugd. ‘ Naast zijn vaste dagen in de buurtkamer Holendrecht als er iets fout gaat of iets het niet doet. ‘Soms doet de firewall het niet goed of ligt de wifi eruit. De buurthuizen hebben via de gemeente een contract lopen met bedrijven die wel toegang hebben tot alles. Maar de beheerders en dus ook ik, hebben geen rechten, ik mag eigenlijk niks. Als er iets is, dan is meestal de enige oplossing, iets uit zetten en weer aan en dan doet meestal, alles het weer.

‘Het voordeel van Nuberg is dat hij binnen een paar minuten te plekke kan zijn en hij de deskundigheid heeft, alleen de toegang niet en dat is soms best frustrerend. ‘Dat betekent dat wanneer er echt iets aan de hand is, zo’n bedrijf soms wel uren, zo niet dagen op zich laat wachten. Als ik de toegang zou hebben, zou ik het snel in overleg kunnen verhelpen. De firewall is bijvoorbeeld zo stringent dat men soms bij een cursus of presentatie niet bij bepaalde websites kan komen. Eigenlijk is het raar dat er een bedrijf voor moeten komen die ‘uurtje factuurtje’ rekent, terwijl ik in de buurt woon en snel ter plaatse kan zijn en eventueel tijdelijke aanpassingen kan doen. Nuberg geeft een ander voorbeeld. ‘Het buurthuis werkt nu nog met Windows 7. Tot eind juli kun je gratis naar Windows 10 upgraden. Ik dat zo doen voor het buurthuis, maar ik heb geen toegang. Dus het bedrijf dat wordt ingehuurd zal dat straks na die datum doen, tegen betaling.’

Sinds kort heeft Nuberg de maandag gereserveerd voor stichting Nusantara waar hij een content management systeem uitlegt. Ook voor de computerlessen die door Kansrijk Zuidoost werden gegeven was Nuberg verantwoordelijk voor die in Holendrecht. ‘Met al die vrijwilligersbaantjes hou ik mezelf bezig. Het is leuk dat je kunt helpen, maar ik word wel eens moedeloos van mensen die niet willen luisteren naar je uitleg omdat ze denken dat ze het toch niet zullen snappen. Er is maar een domme vraag en dat is een niet gestelde vraag.’

Pc dokter Ron Nuberg is altijd bereid om te helpen met computervraagstukken. Bedrijven kunnen dat via Venzo www.venzo.co.nl doen en particulieren via www.zoiizo.nl, de wijkwebsite voor Zuidoost. Buurtgenoten en nieuwe vrijwilligers zijn ook altijd welkom en nodig in de diverse buurtkamers.

Foto: PC dokter Ron Nuberg tijdens zijn spreekuur aan het werk (Fotograaf: Hans Mooren)