Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

ViB: Robert Bakmeijer

8 07 2015

Vrijwilliger in Beeld

In de rubriek Vrijwilliger in Beeld vertellen mensen die zich belangeloos inzetten voor de medemens en de samenleving over wat hun drijfveer is. Veel van hen zijn ondersteund door de spul in het vrijwilligerswerk in Zuidoost; Venzo, de vrijwilligersorganisatie. Deze organisatie bemiddelt niet alleen maar zorgt ook voor de nodige ondersteuning van vrijwilligers. Deze week vertelt Robert Bakmeijer over zijn vrijwilligerswerk als taalcoach.

Robert Bakmeijer kan zijn werk als vrachtwagenchauffeur niet meer uitoefenen vanwege zijn kapotte meniscus. ‘Ik houd niet van stilzitten, dus ik heb mij als vrijwilliger aangemeld bij Venzo. Samen hebben we gekeken welk werk het beste bij mij past. Sinds die tijd ben ik taalcoach’, vertelt hij.

Zich nuttig maken en toch wat betekenen voor de samenleving door mensen te helpen, is zijn drijfveer om actief te blijven in de periode dat hij geen werk heeft. Hij is taalcoach geworden en helpt zes maanden lang twee uur per week één persoon beter Nederlands leren. ‘Het gaat om mensen die op zoek zijn naar werk. Maar ik heb ook iemand gehad die al werk had en juist daarom beter de taal wilde beheersen.’ Het blijft niet bij de twee uur praktijk per week, Bakmeijer heeft zeker tijd nodig om zijn lessen voor te bereiden.

Het traject taalcoaches is van de gemeente Amsterdam. OSA, een organisatie die projecten opzet met aantoonbare maatschappelijke meerwaarde, organiseert in samenwerking met Venzo het project taalcoaches. Taalcoaches Zuidoost zijn vrijwilligers met zeer diverse achtergronden. Ook de deelnemers omen uit alle windstreken en elk weer met een eigen reden om de Nederlandse taal beter te willen beheersen.

Bakmeijer zelf is zich gaan verdiepen in de Nederlandse taal en het verbeteren ervan. Daarvoor heeft hij een basistraining op de Vrijwilligers Academie gevolgd. Daarnaast heeft hij veel geleerd van andere taalcoaches en bij bijeenkomsten in buurthuizen in de bibliotheek. De nodige behaalde certificaten prijken op de muur van zijn woning. ‘Het leukste van het werk vind ik dat ik in staat ben om een zelfstandig lerende te helpen oefenen van de basisvaardigheden en te ondersteunen’, zegt hij serieus.

Niet een onbelangrijke bijkomstigheid is dat hij zichzelf ontwikkelt door op een laagdrempelige manier zijn taal-, reken-, en digitale vaardigheden bij te spijkeren. ‘Ook wil ik meer met computervaardigheden doen’, vertelt Bakmeijer. ‘Ik ben dan wel 60 jaar, maar ik hoop toch nog een baan te vinden op een kantoor.’

Foto: Bij Robert Bakmeijer hangen de behaalde certificaten aan de muur (forograaf: Hans Mooren).