Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

ViB: Rita Menig

22 07 2015

Vrijwilliger in beeld

In de rubriek Vrijwilliger in Beeld vertellen mensen die zich belangeloos inzetten voor de medemens en de samenleving over wat hun drijfveer is. Veel van hen zijn ondersteund door de spil in het vrijwilligerswerk in Zuidoost; Venzo, de vrijwilligersorganisatie. Deze organisatie bemiddelt niet alleen, maar zorgt ook voor de nodige ondersteuning van vrijwilligers. Deze week vertelt Rita Menig over de computercursussen die ze geeft.

Via haar Stichting Synchroon Plus biedt Rita samen met haar vrijwilligers vrouwen een computercursus aan. Althans daar begon het mee, maar langzamerhand ziet Riga waar de computercursus tekort schiet. Tegenwoordig wordt er dan ook veel meer een combicursus gegeven waar mensen eerst laagdrempelige taallessen krijgen en achtereenvolgens computerlessen. ‘Het doel is om mensen uit hun isolement te halen en misschien leidt het tot een goede aansluiting op de arbeidsmarkt. Daarnaast is het goed dat hun kinderen zien dat hun vader of moeder wel degelijk op een computer kan werken’, vertelt Rita enthousiast. Waren het voorheen alleen maar computercursussen voor vrouwen in het Vrouwen Empowermentcentrum, tegenwoordig kunnen zowel vrouwen als mannen terecht bij Synchroon Plus, want er worden ook cursussen gegeven in de verschillende buurtcentra.

Gaandeweg ziet Rita waar behoefte aan is bij de doelgroep. ‘We zijn nu ook met intervisie en coaching gestart. We maken uitstapjes naar Bijlmer Parktheater, mensen lopen er langs maar kennen het niet. Hoe moet je een stadspas gebruiken, daar is veel mee te doen maar mensen weten niet wat de mogelijkheden zijn. Vaak hebben mensen niet veel geld, maar kunnen ze toch helpen om de buurt leefbaarder te maken. Hetgeen waar ze zelf over klagen kunnen ze oppakken. Het gaat er vooral om dat ze ergens mee bezig zijn. Mannen en vrouwen hebben talenten, maar door taal en andere omstandigheden zijn ze vaak lam geslagen en durven ze vaak niet uit schaamte. Het is belangrijk voor deze mensen dat de mogelijkheden zichtbaarder worden zodat zij in hun eigen tempo mee kunnen doen. We stimuleren om alles eruit te halen’, vertelt ze.

Ze doet het werk al vijf jaar in Zuidoost. Ze krijgt een kleine subsidie van het stadsdeel die ze gebruikt voor het inhuren van professionals. Ook wil ze de cursus uitbreiden van tien weken naar een half jaar, zodat mensen er meer aan hebben. ‘Zelf betalen de cursisten een kleine bijdrage, want we stimuleren dat niet alles gratis is.’ In september begint een nieuw project, budgetteren. Rita hoopt dat ze hiervoor een kleine subsidie bij het stadsdeel kan los peuteren. Meer informatie via www.synchroonplus.com.

Foto: Rita Menig (midden) met enkele van haar vrijwilligers (fotograaf: Hans Mooren).