Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

ViB: Muriel Richard

24 06 2015

Vrijwilliger in Beeld

In de rubriek Vrijwilliger in Beeld vertellen mensen die zich belangeloos inzetten voor de medemens en de samenleving over wat hun drijfveer is. Deze week is het de beurt aan Muriel Richard. 

Muriel Richard organiseerde in Amsterdam-Noord en -West veel activiteiten voor moslimvrouwen die in een isolement leven. ‘We leerden ze hun leven in eigen hand te nemen’, vertelt Richard. Ze deed het zelf ook, want door deze moslimvrouwen is zij gestart met de Stichting Kracht en Pracht in haar eigen woonwijk. Ze organiseert samen met een vast team vrijwilligers activiteiten voor bewoners in Gaasperdam. Ze zette Stichting Kracht en Pracht op en geeft nu al jaren met een aantal vrijwilligers huiswerkbegeleiding, een naaicursus, Nederlandse taalles, haren knippen, zumba, internationaal koken en koken met kinderen van 4 tot 8 jaar. Stichting Kracht en Pracht krijgt geen subsidie en doet alles op eigen kracht. ‘We vragen een kleine vergoeding, want voor de Nederlandse taalles moeten we veel kopiëren. We vragen dan bijvoorbeeld een tientje per maand en daarvoor krijgen mensen twee keer per week taalles’, vertelt Richard. Op de cursussen en vooral de taalles komen doorgaans moeilijk bereikbare bewonersgroepen af. Op de naaicursus komen vooral Afrikaanse en Surinaamse vrouwen. Voor de Nederlandse taal komen bijvoorbeeld ook veel Chinese mensen. ‘Het is vooral dankbaar werk’, zegt Richard vrolijk. ‘Wat ik doe, is niet in geld uit te drukken, maar gebeurt met de juiste intentie, vanuit m’n hart. Geld komt voor mij op de tweede plaats. Ik doe dit werk ongeveer twintig uur per week. Het geeft mij voldoening, maar je bent ook met je eigen ontwikkeling bezig. Je leert nieuwe mensen kennen die dezelfde passie hebben.’

Ze gaat door met haar vrijwilligerswerk zolang haar gezondheid het toe laat. En zoals het er nu naar uit ziet, zal dat nog lang zo blijven. ‘Ik ben blij met het team waarmee ik werk bij Kracht en Pracht. Zij hebben ook allemaal hun hart op de juiste plaats. Als ik zie dat ze net als ik soms geld uit hun eigen portemonnee halen om iets te betalen voor een cursus, dan word ik daar blij van. Ik ben dan ook heel trots dat we heel veel op eigen kracht doen. Voor Stadsdeel Zuidoost is het eigenlijk een gemiste kans dat kleine organisaties die goede dingen organiseren in de wijk zoals de onze, zo weinig waardering krijgen. Ook al zou er maar een kleine subsidie tegenover staan voor de kosten. Maar we gaan gewoon door’, zegt Richard opgewekt.

Meer informatie over de stichting is te vinden via www.krachtenpracht.nl.

(Foto: Hans Mooren)