Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

ViB: Laurie Sweet

19 08 2015

Vrijwilliger in Beeld

In de rubriek Vrijwilliger in Beeld vertellen mensen die zich belangeloos inzetten voor de medemens en de samenleving over wat hun drijfveer is. Veel van hen zijn ondersteund door de spul in het vrijwilligerswerk in Zuidoost; Venzo, de vrijwilligersorganisatie. Deze week vertelt Laurie Sweet over haar vrijwilligerswerk bij Stichting 4/5 mei Comité Zuidoost.

Stichting 4/5 mei comité Zuidoost organiseert niet alleen Dodenherdenking op 4 mei en een bevrijdingsactiviteit op 5 mei, maar is het hele jaar bezig met activiteiten om het verleden te herdenken, het bewustzijn te verbreden en de vrijheid vieren. Lauri Sweet draagt al drie jaar haar steentje bij. Zij is één van de bestuursleden van het comité. Naast haar fulltime baan is ze zo’n twintig uur per week bezig met haar vrijwilligersbaan. ‘Ik houd nog best tijd voor mezelf over hoor’, lacht ze. ‘Ik kan nu eenmaal niet stilzitten’.

‘Ik woon nu achttien jaar in Zuidoost, maar ik kende niet zoveel mensen. Eigenlijk ben ik het bestuur van het comité in gerold. Ik kom nu in aanraking met heel veel mensen en organisaties. Het comité heeft een beladen doel, dat vind ik er interessant aan. Zelf ben ik van Indische afkomst en wil dan ook graag die kant van de Tweede Wereldoorlog belichten’, vertelt Lauri.

De stichting is de  laatste jaren veel meer bezig met de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en vrijheid in de breedste zin des woords. Er is bijvoorbeeld een samenwerking ontstaan met Driemond. Dat heeft dit jaar geleid tot de eerste herdenking bij het beeld van Hubert van Lith, op de Algemene Begraafplaats van Driemond. Van Lith heeft zelf in het verzet gezeten en het beeld is een voorstudie van een veel groter verzetsmonument in Rotterdam met dezelfde naam ‘Ongebroken verzet’. Het comité zoekt ook samenwerking me de gemeentelijke en de landelijke 4/5 mei comités. Ook Stichting Nusantara Amsterdam is een organisatie waar gezamenlijke activiteiten mee wordt georganiseerd.

‘Als bestuurslid houd ik mij bezig met organiseren van activiteiten zoals bevrijdingsmaaltijden, festivals, herdenkingsmonumenten, verschillende maaltijden per jaar met gastsprekers met samenwerkende organisaties en zo meer. We organiseren ook herdenkingsdagen in augustus over de Tweede Wereldoorlog in Nederland Indië. We houden ons bezig met herinneringen in west Indië en betrekken jongeren erbij’, somt Lauri op.

‘Het is belangrijk dat je stil staat bij de geschiedenis. Ik ben elke dag dankbaar dat ik de vrijheid en een bordje met eten heb. Het is een mooi doel om stil te staan bij vrijheid’, vindt Lauri. Het is voor haar een uitdaging om aantrekkelijke activiteiten te organiseren die de belangstelling van veel mensen trekt. Zoals het Bevrijdingsfestival dat in 2012 is georganiseerd. ‘Van de comités in Weesp en Diemen kregen we naar aanleiding daarvan de vraag hoe we er voor zorgden dat mensen uit hun gemeenten naar ons toe kwamen. Dat vind ik een compliment’.

Lauri heeft als missie om samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere organisaties en Zuidoost op de kaart te zetten. ‘We hebben hier heel veel verschillende culturen en achtergronden waar muziek en eten belangrijk zijn. Je kunt dat juist mooi allemaal combineren. Er zijn ook zoveel verschillende onderwerpen waar we nog aandacht aan kunnen besteden. Het is vooral belangrijk om jongeren erbij te betrekken en te zorgen dat we van het saaie imago af komen door de herdenkingen en de viering van vrijheid in een modern jasje te steken’, zegt Lauri. ‘En ik barst van de ideeën. Het zijn er teveel om één jaar te kunnen doen. Daar hebben we minimaal nog vijf jaar voor nodig.’

Foto: Laurie Sweet bij het monument in Holendrecht waar de jaarlijkse Dodenherdenking in Zuidoost wordt gehouden (fotograaf: Hans Mooren)