Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

ViB: Ingrid Perk

29 07 2015

Vrijwilliger in Beeld

In de rubriek Vrijwilliger in Beeld vertellen mensen die zich belangeloos inzetten voor de medemens en de samenleving over wat hun drijfveer is. Veel van hen zijn ondersteund door de spul in het vrijwilligerswerk in Zuidoost; Venzo, de vrijwilligersorganisatie. Deze organisatie bemiddelt niet alleen maar zorgt ook voor de nodige ondersteuning van vrijwilligers. Deze week vertelt Ingrid Perk over haar vrijwilligerswerk bij verschillende organisaties waaronder het Bijlmer Parktheater.

Voor velen is Ingrid Perk een bekend gezicht. Ze staat minstens twee keer per maand in het Bijlmer Parktheater bij de ingang mensen te verwelkomen, de kaartjes te controleren, flyers uit te delen, mensen naar hun zitplaats te wijzen en de theaterzaal opruimen. ‘Ik vind cultuur belangrijk. Het hoort erbij. Het Bijlmer Parktheater heeft zoveel verschillende voorstellingen te bieden. Daar maak ik mensen ook deelgenoot van. Velen in mijn omgeving wisten niet eens dat er een theater is. Ik vertel er over en zo krijgt het Bijlmer Parktheater steeds meer bekendheid’, vertelt Ingrid.

Het theater is voor Ingrid een ontmoetingsplek waar je je horizon verbreedt en met mensen in aanraking komt. ‘Je gaat met elkaar in dialoog. Het leuke is dat er zo veel verschillende mensen komen uit diverse culturen. Fatu op zondagmiddag trekt weer heel ander publiek dan een dansvoorstelling. Zelfs voor de kleintjes is er genoeg’, lacht ze. Elke maand krijgt ze een lijst van voorstellingen en kan ze intekenen bij welke voorstelling ze wil komen helpen/ ‘We mogen de voorstelling altijd zien. Als het vol is, gaan we op de trap zitten.’Ingrid heeft zelf toneel gespeeld en heeft zelfs een tijdje een studio gehuurd in het Bijlmer Parktheater om zumba te doen met een groepje dames. ‘Het was de bedoeling om vooral op een vrije manier in beweging te zijn en dat te combineren met dansmuziek.’

Ingrid beweegt zich veel in het stadsdeel. Ze doet veel vrijwilligerswerk voor de Evangelische Broedergemeente Amsterdam Zuidoost in de Wi Eegi Kerki, ze kookt één keer in de zes weken in de keuken van het Leger des Heils voor ex-verslaafden en bezoekt elke donderdag dementerende Surinaamse ‘oudjes’ zoals ze ze zelf noemt bij Cordaan. Dat kan ze allemaal doen omdat ze twee jaar geleden boventallig is verklaard bij haar werk. ‘Vooral de dames bij Cordaan merken daar nu wat van, want daar kom ik nu vaker dan voorheen. Ik geef ze dat extra stukje aandacht, alsof je bij ze op bezoek gaat. Dan vertel ik verhaaltjes en zing met ze de oude liedjes van onder andere Max Woiski zoals Rijst met kousenband. Dat soort dingen van vroeger roept herinneringen bij hen op. Als ik binnenkom herkennen de dames mij en dan zie je ze lachen.’

Vrijwilligerswerk is goed om te doen, vindt Ingrid. ‘Het geeft je energie als je mensen iets geeft. En overal zijn ze dankbaar. Je voelt je er goed bij omdat dat je iets terug doet voor de maatschappij. Als je de kracht van boven hebt, dan moet je die benutten en doorgeven. Dat moet je niet voor jezelf houden. Het werkt net als de liefde’, zegt Ingrid tot slot.

Foto: Ingrid Perk is regelmatig te vinden in het Bijlmer Parktheater (fotograaf: Hans Mooren).