Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

ViB: Gilma Laurence

30 03 2016

‘Ik doe dit vanuit mijn hart’

In de rubriek Vrijwilliger in Beeld vertellen mensen die zich belangeloos inzetten voor de medemens en de samenleving over wat hun drijfveer is. Zij worden ondersteund door de spil in het vrijwilligerswerk in Zuidoost: Venzo. Deze week het verhaal van Gilma Laurence van Stichting SES.

SES staat voor veel: South East Stars, Sport en Spel, Simpel en Stabiel, Samen en Sterk, Strength Eachothers Strength. ‘Dit is wie wij zijn, hoe wij doen en wat wij betekenen’, zegt Laurence resoluut. SES organiseert heel veel activiteiten voor verschillende leeftijden vanuit het Boeninhuis in Venserpolder.

Plezier
Vijf jaar geleden heeft Laurence haar droom laten uitkomen. ‘Mijn drijfveer is de jeugd en de ouderen te inspireren en te motiveren. Ik geniet ervan wanneer kinderen plezier hebben en zich inzetten voor een betere buurt’, vertelt ze. Ze begon in haar eentje met de stichting en inmiddels heeft ze een vast team dat heel enthousiast met haar mee doet. SES is inmiddels een erkend Leer-werkbedrijf geworden. ‘Naast de stagiaires hebben wij ook jongeren die hier een taakstraf lopen van 20 uur.’

SES organiseert verschillende buurtevenementen. Kinderen kunnen wekelijks deelnemen aan diverse activiteiten. Twee keer per week krijgen de kinderen een warme maaltijd aangeboden. Dan komen er ongeveer 25 kinderen. ‘Kinderen moeten het besef krijgen dat niet alles gratis is. Soms moet je wat terug doen. Daarom wordt op woensdagmiddag de buurt schoon geprikt. Voor wat, hoort wat. We hebben ook een moestuin. Kinderen moeten weten wat ze eten en hoe het groeit. Op dinsdag houden we ons bezig met gezonde voeding en ten we gezond’, vertelt Laurence.

Kracht
Ze weet dat de stichting als een soort rugzakje fungeert voor de ouders die het moeilijk hebben. ‘Venserpolder is een focuswijk. De activiteiten die wij organiseren zijn onze bijdrage aan de community hier’, vertelt Laurence. Alles wat SES doet, doen wij op eigen kracht, ook financieel. Wij beheren het Boeninhuis voor Woonstichting de Key. In ruil daarvoor mogen wij de ruimte gebruiken en ontvangen we jaarlijks een bijdrage van de coöperatie om activiteiten voor de buurt te organiseren. Voor evenementen in de buurt worden sponsors gevraagd voor een financiële donatie.’

Er komen kinderen van 4 tot en met 13 jaar, maar er zijn ook activiteiten voor senioren. Zo konden senioren onlangs zes dagen verspreid over drie weken met een gast gratis eten bij World of Food. ‘Dat verzoek hebben we ingediend en samen met World of Food en het stadsdeel georganiseerd. De senioren vonden het geweldig. Zo gaan we op 5 mei een éénheidsmaaltijd organiseren op straat’, kondigt Laurence vast aan.

Positief
Mede door de activiteiten van de stichting, is de buurt volgens Laurence best positief veranderd. ‘Wij zijn zichtbaar in de wijk. Er is meer rust, ondernemers zijn meer betrokken. Ik kan zelfs gewoon bij ze binnenlopen en vragen om bijvoorbeeld kip of limonade voor een activiteit en dan krijg ik het ook. Maar we missen nog een supermarkt. Naast haar vrijwilligerswerk bij de stichting, heeft Laurence een betaalde baan, is ze softbaltrainster en buurtambassadeur. ‘Ik ben een doener en ik doe dit allemaal vanuit mijn hart. Ik heb hier geen opleiding voor gehad. Het is mijn bedoeling er voor elkaar te zijn en een community bouwen doe je met z’n allen. Volgens mij zijn we op de groede weg’, zegt ze.

Alle activiteiten worden in het Boeninhuis, Barbusselaan 114 gehouden. Belangstellenden kunnen langskomen. Meer informatie is te vinden via Facebook Stichting SES.

Foto: Gilma Laurence temidden van de kinderen en haar teamleden (fotograaf: Hans Mooren)