Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

ViB: Evean Henriëtte Roland Holst

23 09 2015

Vrijwilliger in Beeld

In de rubriek Vrijwilliger in Beeld vertellen mensen die zich belangeloos inzetten voor de medemens en de samenleving over wat hun drijfveer is. Zij worden ondersteund door de spil in het vrijwilligerswerk in Zuidoost: Venzo. Deze week vertelt Henriëtte van Dongen, coördinator vrijwilligers van het verzorgingstehuis Evean Henriëtte Roland Holst over hoe onmisbaar vrijwilligers zijn.

Het Henriëtte Roland Holst Huis is niets zonder vrijwilligers. ‘We hebben er 55 en ze zijn stuk voor stuk goud waard. Zo’n tachtig procent van de activiteiten wordt gedraaid door de vrijwilligers. Zonder hen zijn we niks’, zegt Van Dongen.

De vrijwilligers zijn van alle leeftijden, een deel woont in het tehuis zelf en er komt een aantal van buiten. ‘We krijgen ook vrijwilligers die Venzo en die vanuit DWI aan de slag gaan. We hebben aardig wat mensen die al op leeftijd zijn. Eén van de vrijwilligers kwam hier al helpen toen het tehuis veertig jaar geleden werd geopend. Nu woont ze in het tehuis en doet ze nog steeds vrijwilligerswerk.’

In het Evean Henriëtte Roland Holst worden veel activiteiten georganiseerd. Eigenlijk teveel om op te noemen. Er is een winkeltje waar inboedels worden verkocht en waarvan de opbrengst naar een activiteit voor bewoners gaat. Er is een moestuin waarin groente wordt verbouwd. Van de oogst, zoals bieten, wordt een salade gemaakt voor de high tea.

Elke maandagochtend is het Huisje van Toen, het reminiscentiehuisje geopend van 10:00 tot 12:00 uur. ‘We hebben voor elke activiteit vrijwilligers nodig. Voor een groot deel werf ik ze zelf, door huisbezoekjes af te leggen en te vragen aan bewoners of zijzelf of iemand kennen die wil meehelpen. En ik krijg mensen van Venzo. Het lukt ons altijd wel om genoeg mensen te krijgen,’vertelt Van Dongen.

Er worden duidelijke afspraken gemaakt met de vrijwilligers, Het is geen vrijblijvendheid, dus als iemand ziek is, moet er vervanging worden gezocht. ‘Ik reken op de vrijwilligers. Als je niet komt opdagen, dan heb ik een probleem. En als je geen zin hebt, dan werkt het niet. Er wachten bijvoorbeeld mensen in de hal die een afspraak hebben om een wandelingetje te maken. Hen moet je dan terugsturen. Dat kan gewoon niet.’ In ruil daarvoor worden de vrijwilligers goed verzorgd in het Evean Henriëtte Roland Holst. ‘We maken uitstapjes, ze krijgen een kerstpakket en we lunchen vaak na een activiteit in de ochtend en drinken ’s middags wat met elkaar. Het is hier echt gezellig hoor’, zegt Van Dongen. De sfeer is heel belangrijk vindt ze. ‘Maar we doen het met z’n allen, vrijwilligers en activiteitenbegeleiders samen. Ik heb echt de leukste baan die er is en als ik met pensioen ben, ga ik hier zelf door als vrijwilligster’, voorspelt Van Dongen.

Evean Henriëtte Roland Holst heeft altijd vrijwilligers nodig. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via tel. 020 495 2200.

Foto: De vrijwilligers van het Evean Henriëtte Roland Holst (foto: Hans Mooren)