Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

ViB: Diane Hiwat

1 07 2015

Vrijwilliger in Beeld

In de rubriek Vrijwilliger in Beeld vertellen mensen die zich belangeloos inzetten voor de medemens en de samenleving over wat hun drijfveer is. Deze week verteld Diane Hiwat over haar vrijwilligerswerk bij Stichting Mavencio-Comorbiditeit Group.

Diane helpt chronisch zieke vrouwen met sociale problemen. Het gaat om mensen met de diagnoses hoge bloeddruk, kanker, suikerziekte, kortom ziekten waardoor de kans groot is dat zij in een sociaal isolement raken. Door het geven van workshops raakt Diane in gesprek over hun ziekte en laat ze vooral de kansen zien die er voor hen liggen.

‘Ik heb een workshop in Vrouwen Empowermentcentrum gevolgd. Daar heb ik geleerd om mensen te helpen weer in hun eigen kracht te geloven, ze bewust te maken van waar ze mee bezig zijn en ze te activeren in de samenleving. Mensen die ziek zijn blijven vaak in hun relatie zitten die eigenlijk niet gezond voor ze is. Daarnaast moet je er voor uitkijken dat ze hun gedrag niet overdragen aan hun kinderen. Ze moeten persoonlijk de situatie daarvoor doorbreken en dat is niet altijd gemakkelijk als je ziek bent’, vertelt Diane.

Ze is sinds 2002 vanuit huis begonnen met de zelfhulpgroep. ‘Het werd te druk, vandaar dat ik naar het Vrouwen Empowerment ben verhuisd. Ik werk nog steeds op eigen kracht, maar de zelfhulpgroep is inmiddels een stichting geworden; Stichting Mavencio Multi-Comorbiditeit Group.’

De bijeenkomsten die worden georganiseerd hebben telkens een ander thema. ‘Elke week behandelen we een andere ziekte en praten we er over. Ook tijdens de kookbijeenkomst wordt aandacht gegeven aan eten terwijl je ziek bent. Ik laat mensen zien dat je met weinig geld ook gezond kunt koken en kunt variëren. We betrekken het gezin bij de verandering van voeding. En ondanks alle ellende wordt er best veel gelachen tussendoor.’

In de jaren dat ze deze groep heeft, zijn er al heel wat vrouwen die haar hebben los gelaten. ‘Met heel veel van hen gaat het goed. We hebben nog steeds contact met allemaal en eigenlijk hebben ze er allemaal baat bij gehad’, vertelt Diane trots.

Zelf heeft ze twee volwassen zonen en werkt ze in de zorg. Ze stopt veel van haar tijd in het vrijwilligerswerk, want naast de bijeenkomsten die ze organiseert, wordt ze de hele dag door gebeld voor vragen en advies. ‘Ik sta altijd open voor een telefoontje. Ik ben een wandelend luisterend oor’, lacht ze. Op de vraag waarom ze al jaren mensen helpt antwoordt ze: ‘Ik vind het verschrikkelijk om te zien hoe mensen een puinhoop van hun leven kunnen maken. Ik kan mijn rug er naar toe keren en mijn ogen er voor sluiten, maar dat kan ik niet. Helpen is een groot woord. Sommige mensen hebben helemaal geen vertrouwen meer in instanties. Je probeert met kleine stapjes dat mensen weer in het systeem te komen.’

Een moment voor zichzelf heeft ze eigenlijk niet, maar ze krijgt energie van goed nieuws. ‘Mensen die je bellen om te zeggen dat je ze hebt geholpen, daar word ik blij van’, vertelt Diane. Ze doet het werk inmiddels met andere vrijwilligers en stagiaires.

Diane Hiwat is met haar stichting te vinden via Facebook.

Foto: Diane Hiwat tijdens haar kookbijeenkomst in No Limit (foto: Hans Mooren)