Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

Verborgen Schatten in Zuidoost van start!

1 11 2023

Verborgen schatten in Zuidoost is een project van het Social Pact in Amsterdam Zuidoost. Dit project wil bewoners beter informeren over alle mogelijkheden bij een laag inkomen. Het project loopt tot 1 juli 2025.

De gemeente Amsterdam heeft veel regelingen voor bewoners met een laag inkomen. Bijvoorbeeld een gratis ID-kaart, gratis openbaar vervoer voor mantelzorgers of een tegoed van bijna €500,- voor schoolspullen voor een twaalfjarige scholier. Tegelijkertijd worden door verschillende lokale organisaties die helpen bij een laag inkomen veelal (gratis) activiteiten in Zuidoost georganiseerd.

Helaas zijn in Zuidoost veel bewoners nog niet van al deze regelingen op de hoogte. Het Social Pact gaat in de komende twee jaar honderd vrijwilligers inzetten om deze regelingen bij zoveel mogelijk bewoners met een laag inkomen onder de aandacht te brengen. “Als je niet handig bent met internet of je spreekt niet goed Nederlands, dan is het moeilijk om op de hoogte te komen van al deze regelingen”, vertelt Sandy Gaartman, projectleider van het project. “Onder de naam ‘Verborgen Schatten in Zuidoost’ gaan we ongeveer honderd vrijwilligers inzetten om de regelingen onder de aandacht te brengen. Wat we onder andere doen is het trainen van sleutelpersonen in de wijk om voorlichting te geven en het opzetten van een jongerencommunity die informatie via social media verspreidt”.

De stichtingen Venzo&Swazoom Welzijn, ProFor, Recogin, Aan de Knoppen, Synchroon Plus en de BuurtWerkKamerCoöperatie zijn de trekkers van het project, maar de meeste Social Pact organisaties gaan hier actief samen mee aan de slag. In vrijwel alle voorlichtingen, computer- & taallessen en buurtbijeenkomsten van de deelnemende organisaties wordt de informatie verspreid. Hierbij wordt samengewerkt met de formele organisaties, zoals de Buurtteams en de afdeling Werk, Participatie & Inkomen van de gemeente.

Sandy benadrukt: “De sleutelpersonen in de wijk, onze vrijwilligers, zijn de verborgen schatten van Zuidoost! Zij kunnen bewoners de weg wijzen naar deze ondersteunende regelingen, en dat zijn ook verborgen schatten. We hopen dat iedereen die het niet breed heeft zo in ieder geval gebruik kan gaan maken van al de middelen die beschikbaar zijn vanuit de gemeente!”

Dit project wordt mogelijk gemaakt met steun van het Oranje Fonds, het RCOAK en Stadsdeel Zuidoost. Meer weten? www.socialpact.nu of s.gaartman@swazoom.nl/ 06-29 69 53 22