Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

Team Venzo: Naomi ter Bruggen

4 04 2018

"Vrijwilligerswerk is verder kijken dan wat je dacht over jezelf"

Naomi ter Bruggen werkt als allround communicatiemedewerker en ze denkt mee over beleid. Ze hoopt dat vrijwillige inzet routine wordt, zoals 'wekelijks naar de sportschool gaan'.

Door: redactie Venzo

"Het is een moeilijke term, vrijwilligerswerk. Want is het helpen van je buurvrouw ook vrijwillige inzet? Of is dat medemenselijkheid? En hoe zit het met het helpen van je naasten? Wij stellen dat vrijwillige inzet iets voor iemand doen is, zonder dat je er iets voor terugkrijgt. Die inzet gaat onbezoldigd. Ik merk dat veel mensen het normaal vinden om anderen te helpen. Dat zien zij niet als vrijwilligerswerk.

Daarom is het belangrijk om specifiek te meten wie zich waarvoor inzet en dat meten wij steeds uitgebreider. Dit houdt in dat wij echt kijken naar de motivatie, het aantal uur en hoe vrijwilligers zich inzetten. Daarnaast hebben wij input nodig van maatschappelijke organisaties, waarin zij aangeven wat vrijwilligers bijdragen. Wij zien dat bijvoorbeeld de hulpvragen van zorginstellingen voor vrijwilligers stijgen, maar wat levert het de maatschappij op? Met de komende analyses willen we laten zien hoe vrijwillige inzet bijdraagt en waar nog mogelijkheden liggen. Want die inzet ontstaat misschien vanzelf, maar het heeft echt begeleiding nodig om mensen blijvend te enthousiasmeren. Dankzij deze begeleiding wordt dat voor vrijwilligers en maatschappelijke organisaties mogelijk gemaakt.

Wat ik zo mooi vind aan vrijwillige inzet is dat het zo breed is als mensen zelf. Ik doe vooral vrijwilligerswerk in het verlengde van mijn werk. Zo redigeer ik artikelen voor studenten, onderhoud ik websites en maak ik bijvoorbeeld flyers voor stichtingen. Op deze manier zet ik mijn kennis en vaardigheden ook vrijwillig in, terwijl ik doe wat ik leuk vind. Want er bestaan nogal wat misvattingen over vrijwillige inzet. Dat vrijwilligerswerk bijvoorbeeld alleen maar voor bepaalde types is. Maar het is juist voor iedereen. Het is niet alleen koffie serveren, maar het is ook een website onderhouden of bier schenken achter de bar. Het is juist voor na je studie of tijdens een periode van werkloosheid. Het gaat niet om wat je er bij doet, maar om wat het je biedt. Het zou geweldig zijn als vrijwillige inzet routine wordt, zoals wekelijks naar de sportschool gaan.

Vrijwilligerswerk is ook verder kijken dan wat je dacht over jezelf. Zoals bijvoorbeeld plaatsnemen in een bestuur. Dat lijkt me in eerste instantie niet per se geweldig, maar wellicht vind ik het fantastisch! Vrijwilligerswerk geeft je de kans om dat uit te zoeken.”