Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

Team Venzo: Andre Reeder

21 03 2018

“Mijn werk is succesvol als anderen zich geholpen voelen”

Organisatieadviseur André Reeder werkt sinds 2007 bij Venzo: “In Zuidoost gebeurt zo veel! We hebben hier te maken met een sociale samenleving die minder is geïndividualiseerd.” Over organisatieadvies en de belangeloze inzet van de bewoners van Zuidoost.

Door: redactie Venzo

Met zijn advies staat André organisaties zonder winstoogmerk en burgers bij. Hij helpt met subsidieaanvragen, hij denkt mee over projectplannen en hij ondersteunt bij organisatorische vraagstukken. Deze dienst is populair bij de organisaties in Zuidoost (en soms ook daarbuiten): “Elk jaar denk ik dat er geen nieuwe organisaties bij zullen komen, maar het lijkt nooit te stoppen. Veel mensen hebben geweldige ideeën, kunnen mobiliseren en organiseren als de beste, maar ze hebben niet altijd de vaardigheden om dit om te zetten in een project.

Ik sta telkens weer versteld van de wijze waarop mensen zich inzetten. Een mooi voorbeeld is Lucia Martis van Profor (bureau voor samenlevingsopbouw, red.). Vanwege de IJslandse bankcrisis raakte haar werkgever failliet, maar Martis zette de werkzaamheden door met inzet van eigen middelen. Dat vind ik heel bijzonder. Ieder mens wil van betekenis zijn voor de ander, dat geloof ik, maar de een gaat daar verder in dan de ander.

Mijn werk is succesvol als anderen zich geholpen voelen. Zo had ik een dame op bezoek die zich al jaren inzet voor een fietsproject in Zuidoost. Ze gaat binnenkort in gesprek met de Kamer van Koophandel en daarvoor heeft zij een CV nodig. Die had ze niet, dus ik hielp haar. Ze was dolgelukkig – nu ziet het er professioneel uit en het is belangrijk dat alles wat zij heeft gedaan op papier staat. Dat realiseren de mensen zich vaak niet, dat het belangrijk is om hun prestaties op een rijtje te zetten. Zowel voor hun eigenwaarde als naar anderen toe, want ze beseffen zich vaak niet wat ze allemaal al hebben gedaan en kunnen. Vanwege mijn jarenlange ervaring als grassroots en politiek activist, maar ook als freelance filmmaker, weet ik precies wat er allemaal bij zo’n organisatie komt kijken.

Het valt mij op dat de vrijwillige burger professionaliseert. Men weet meer, komt sneller bij de informatie. Dat zorgt ook voor een verandering in mijn werkzaamheden. De kennis van ontwikkelingen binnen de overheid, mijn inzicht van systemen of het omzetten van activiteiten in begrotingen blijven daarentegen een belangrijk onderdeel. Af en toe vraag ik me weleens af of mensen niet zelf kunnen bedenken wat ik ze vertel. Het lijkt zo normaal, maar voor anderen is dat niet zo. Af en toe willen mensen zelfs geld betalen voor mijn hulp, omdat ze zo dankbaar zijn. Maar dan zeg ik: ik word betaald uit belastinggeld van de burger en ik zit hier om u gratis te dienen. Dan maken ze bijvoorbeeld een taart, waar ik ook moeite mee heb, maar soms moet ik dankbaarheid kunnen accepteren.”