Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

Sophia A-Tjak-Hiwat geeft nooit op: ‘Het levert mij altijd mooie dingen op’

14 08 2018

In zeven jaar tijd bereikte Sophia A-Tjak-Hiwat meer dan tweehonderd vrouwen met haar stichting Congada, werkte ze met tientallen vrijwilligers samen en kreeg ze maar liefst zes prijzen uitgereikt. Zo kroonde Venzo haar in 2014 tot winnaar van ‘Belangenbehartiging & emancipatie’ tijdens de Vrijwilligersdag.

Door: redactie Venzo

Als iemand weet wat vrijwillige inzet inhoudt, is het Sophia wel. Na een jaar waarin zij ziek en depressief was, krabbelde ze op en besloot ze als vrijwilliger een bewonersinitiatief op te zetten. “Voor een grote groep mensen moest ik tijdens de opening een speech geven. Ik weet nog hoe ik trilde, maar wat had ik te verliezen? Het ging goed, want daarna vroeg de gemeente of ik buurtambassadeur wilde worden.”

Vanaf daar rolde het balletje verder. Zo zette ze zich als vrijwilliger in bij een toenmalig vrouwencentrum en het was precies daar dat Dorien haar ontmoette. “Ze vertelde zo enthousiast over alles dat ze deed en over haar stichting Congada, die ze net had opgericht. Ik was meteen onder de indruk van haar uitstraling. Daarnaast was Sophia altijd overal te vinden.” In de buurthuizen, bijeenkomsten of het stadsdeel. Zichtbaar zijn – dat is voor Sophia het sleutelwoord.

Laat je zien, vertelt ze de vrouwen die ze begeleidt vanuit haar stichting telkens weer. Deze vrouwen, allemaal met een chronische aandoening, wil zij leren om zichzelf te tonen. Om toch succesvol te zijn, ondanks hun structurele gezondheidsproblemen. Als ervaringsdeskundige weet zij hoe lastig dit kan zijn. “Ik kwam als een hartpatiënt vanuit Suriname naar Nederland. Ik moest het hier alleen doen, terwijl ik anders was gewend als kind uit een gezin van 13. Toen leerde ik dat je altijd een keuze hebt en dat je moet doorgaan.”

Dit doorzettingsvermogen hielp haar ook overeind toen ze in 2014 geen subsidie meer kreeg voor haar stichting. “Ik had nog nooit zo’n grote schuld gehad. Met vijftien vrijwilligers hadden we allerlei activiteiten, maar nu konden we de huurruimtes niet meer betalen en leek alles op te houden. Tot we besloten om catering te verzorgen, waarmee we geld verdienden. We gingen een betalingsregeling aan en we betaalden de schuld tot de laatste euro af.” Inmiddels werkt Sophia alleen op projectbasis en is de stichting niet meer afhankelijk van subsidies.

Waar Sophia ooit door de Venzo-jury beloond werd met een award, mag zij dit jaar zelf als jurylid anderen bekronen. “Na mee te hebben gedaan als vrijwilliger aan de WijkSafari (initiatief van stimulerings- en onderzoeksprogramma The Art of Impact, red.) ben ik gevraagd als projectleider voor het komende jaar. Dit is een betaalde baan, waarbij ik mensen begeleid vanuit verschillende stadsdelen. In september volgt de uitreiking en dan sta ik daar als jurylid!”

Het is een van de voorbeelden die Sophia meegeeft aan anderen. “Dankzij mijn vrijwilligerswerk deed ik veel kennis op en kreeg ik een groot netwerk. Het heeft me zoveel gegeven.” Dit jaar viert zij het vijfjarig bestaan van stichting Congada. “Het wordt een groot feest en al het moois gaan we beklinken!”

Wil jij in contact komen met stichting Congada? Dat kan via deze link.