Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

Hoe kiest de vrijwilliger?

5 02 2020

Bijna de helft van de Nederlanders boven de 15 jaar doet wel eens vrijwilligerswerk. Drie op de tien Nederlanders doet dat zelfs structureel. Welke factoren spelen een rol bij onze keuze voor het soort vrijwilligerswerk?

Er zijn allerlei motieven te bedenken waarom iemand vrijwilligerswerk doet. Maar waarom kiest iemand nu voor een bepaalde sector of een type vrijwilligerswerk. In zijn afstudeerscriptie deed Olmo Doosje onderzoek naar deze vraag. Zijn bevindingen: bereidheid, bekwaamheid en beschikbaarheid beïnvloeden de keuze van de vrijwilliger.

Bereidheid
Onze bereidheid om vrijwilligerswerk te doen hangt af van het gevoel van waardering dat we krijgen vanuit onze omgeving. Doe je vrijwilligerswerk voor iemand of voor een organisatie, maar krijg je weinig waardering voor jouw hulp dan zal je bereidheid om te helpen snel afnemen. Voel je je daarentegen nuttig en heb je het gevoel dat je zinvol bezig bent, zal de bereidheid om vrijwilligerswerk te doen blijven.

Bekwaamheid
Beschik je over de juiste kennis en vaardigheden om een type vrijwilligerswerk te doen? Als je ergens goed in bent, ben je sneller geneigd om je voor dezelfde of soortgelijke werkzaamheden in te zetten. Daarbij speelt ook een rol of het vrijwilligerswerk wel uitdagend genoeg is of dat je jezelf door jouw inzet verder kunt ontwikkelen.

Beschikbaarheid
Beschikbaarheid speelt misschien wel de belangrijkste factor bij het doen van vrijwilligerswerk. Heb je er wel tijd voor? Kun je het makkelijk combineren met je andere werkzaamheden of verplichtingen? En is het in de buurt? Gebrek aan tijd is nu eenmaal een belemmering om vrijwilligerswerk te doen.

Vrijwilligerswerk is een belangrijke indicator om aan af te lezen hoe betrokken onze samenleving is. Gelukkig stemmen de cijfers van het CBS (dat regelmatig onderzoek doet naar vrijwilligerswerk) ons hoopvol. De bereidheid onder Nederlanders om vrijwilligerswerk te doen is groot.