Winteropvang

Vrijwilliger worden?

Winteropvang

In de wintermaanden organiseert de gemeente Amsterdam samen met sociale partners een locatie waar dak- en thuislozen de avond en nacht door kunnen brengen. Venzo heeft tijdens deze maanden een poule van vrijwilligers opgezet die zich hier inzetten.

In de koudere maanden is het voor dak- en thuislozen niet nodig ’s nachts op straat te blijven. Gemeente Amsterdam opent in deze maanden een locatie ergens in de stad, waar zij vanaf eind van de middag terecht kunnen, tot de volgende ochtend. Zij kunnen zich hier opfrissen, krijgen een warme maaltijd en ontbijt en hebben een plek om te slapen. De uitvoering op locatie is in handen van HVO-Querido en het Leger des Heils. Medewerkers en vrijwilligers zorgen dat de dak- en thuislozen de wintermaanden op een aangename manier doorkomen.

Vanaf 1 april 2020 is de tijdelijke winteropvang voor dak- en thuislozen omgezet naar een permanente opvanglocatie. Deze biedt niet alleen nachtopvang, maar is ook overdag open. Er wordt continuïteit van zorg aangeboden.

HVO-Querido heeft Venzo voorgaande jaren gevraagd voor haar de vrijwilligers te werven. In totaal heeft een kleine twintigtal vrijwilligers de organisatie van de winteropvang ondersteund.

In de winters van 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018 en 2018-2019 hebben vrijwilligers zich via Venzo ingezet op de winteropvang. Een aantal vrijwilligers heeft zich alle jaren voor deze doelgroep ingezet. Sommige van hen zetten zich tijdens de overige maanden op andere locaties bij andere projecten voor deze doelgroep in.