Noodopvang- locaties

Vrijwilliger worden?

Noodopvanglocaties vluchtelingen

In september 2015 kwam er een groot aantal vluchtelingen aan in Nederland. Een deel daarvan kwam in Amsterdam terecht. De gemeente Amsterdam zette voor noodopvanglocaties op, omdat de asielzoekerscentra vol zaten. In Zuidoost openden aan de Flierbosdreef en Haaksbergweg in leegstaande kantoorpanden twee opvanglocaties. Later kwam in West daar een locatie bij aan de Schipluidenlaan.

De locaties werden gerund door HVO-Querido, het Leger des Heils en het Rode Kruis. HVO-Querido heeft Venzo gevraagd vrijwilligers te werven die zich op deze locaties in gingen zetten ter ondersteuning van de medewerkers en bewoners. Wij hebben een poule van vrijwilligers opgezet, die zich op de drie locaties inzetten. Deze groep bestond uit ruim tweehonderd vrijwilligers. Dit waren buurtbewoners, maar ook mensen uit andere stadsdelen en omringende gemeenten die zich in wilden zetten. Op de noodopvanglocaties hielden zij zich bezig met zorgen dat er een uitgifte was voor kleding, linnengoed en toiletartikelen, het opscheppen van maaltijden, het begeleiden van uitjes en vertaalwerkzaamheden.

Samen met betrokken organisaties uit Amsterdam werden er regelmatig uitjes georganiseerd, bijvoorbeeld naar Artis, waar de vrijwilligers mee naartoe gingen ter ondersteuning en begeleiding. Samen met HVO-Querido hebben de vrijwilligers op deze locatie voor ruim 1800 vluchtelingen het verschil gemaakt. De vluchtelingen stroomden uit naar asielzoekerscentra door het hele land. Een aantal van hen is nadat zij een verblijfstatus kregen, teruggekeerd naar Amsterdam. Sommige van hen waren daarna actief binnen het project Vrijwillige Eigen Taal Ondersteuners van Venzo en de gemeente Amsterdam.