Crea Kinderclub

Lisette Pinas

Vrijwilliger worden?

“Ik heb een zwak voor kinderen en ik doe het voor de glimlach op hun gezicht.” 

 

“Ik ben alleengaand en heb zelf geen kinderen. Ik ben jeugdleidster en kindercoach geweest op scholen en in tehuizen, maar zit nu sinds een aantal jaar in de WAO. Mijn hart brak als ik kleine kinderen buiten doelloos zag rondlopen omdat hun ouders om wat voor reden dan ook geen tijd voor ze hadden. Kinderen die kattenkwaad uithaalden of vreemde mensen aanspraken. Daarom doe ik dit”.

Lisette Pinas (1960) organiseert allerlei, vooral educatieve, activiteiten voor kinderen in de buurt van de flat Kikkenstein in de Crea Kinderclub (onder toezicht van de Stichting Cirkel van harmonie). Rond 2008 is Lisette met de Crea Kinderclub begonnen. Op de woensdag maakt de club gebruik van de bewonersruimte in de binnenstraat van Kikkenstein, de BuurtSalon. Op de zaterdag neemt ze de kinderen mee uit wandelen om de buurt en de natuur te leren kennen. Binnen in de BuurtSalon doen de kinderen van alles: schilderen, recyclen van afval, allerlei handenarbeid en eens in de maand is er een disco die de kinderen zelf organiseren. Gemiddeld doen rond de dertig kinderen mee aan de activiteiten.

“De activiteiten voor de kinderen zijn gratis. Bijna alles betaal ik uit eigen zak. Af en toe wil de lieve huismeester ons een kleine bijdrage toeschuiven, of worden we gesteund door de winkeliersvereniging van winkelcentrum De Kameleon. De meeste kinderen komen uit gezinnen met een minimum inkomen. De kinderen schamen zich als ze bijvoorbeeld zelfs de €1,- toegang voor de kinderdisco niet kunnen betalen. En dat wil ik niet, dat ze dat gevoel hebben. Daarom doe ik alles gratis voor hen.”

Toen Lisette pas begon richtte ze zich ook op de ouders, met bijvoorbeeld voorlichting over zaken die belangrijk zijn bij de opvoeding van het kind. Dat kon ze doen door financiële ondersteuning van stadsdeel Zuidoost, maar die is er niet meer. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2015, toen ze de Dag van de Vrede organiseerde met de kinderen uit de buurt, scholen en onderwijzers in buurthuis De Bonte Kraai.

“Er zijn dan meer dan honderd kinderen. De leraren behandelen dan thema’s als pesten en budgetteren. De kinderen nemen tweedehands of zelfgemaakte spullen mee om te ruilen en onderling te verkopen, zo leren ze zakelijkheid en onderhandelen. Schrijvers van kinderboeken met zwarte kinderen als hoofdfiguur lezen voor uit eigen werk, de kinderen leven dan helemaal op. Zo willen we ze bijbrengen dat het misschien beter is een boek te kopen dan speelgoed. Ik zou dit ieder jaar willen doen, maar in 2016 hebben we geen financiële ondersteuning gehad van het stadsdeel, en met al die bezuinigingen weet ik niet of het dit jaar wel gaat lukken. Ook zou ik willen dat we educatieve uitstapjes naar bijvoorbeeld musea kunnen doen, maar dat zit er voorlopig niet in.”

Lisette zou willen dat meer vrijwilligers  met een pedagogische achtergrond zich aansloten om de activiteiten te ondersteunen, of dat organisaties of bedrijven de kinderen een uitje bieden.

“In de vakantie stoppen de activiteiten, maar dan komen kinderen soms bij mij aan de deur, ik laat ze dan binnen en ga dan met ze televisie kijken of pannenkoeken bakken. Ik heb nou eenmaal een zwak voor kinderen, maar ik krijg er veel liefde voor terug, en een lach, en dat betekent voor mij heel veel.”

De kinderen van de Crea Kinderclub tonen hun werk aan de wethouder

Stichting Cirkel van Harmonie/Crea Kinderclub
CVHarmonie@gmail.com
06-13404663