Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

ViB: Surya Nahumury

13 04 2016

‘Rolmodel zijn is belangrijk’

In de rubriek Vrijwilliger in Beeld vertellen mensen die zich belangeloos inzetten voor de medemens en de samenleving over wat hun drijfveer is. Zij worden ondersteund door de spil in het vrijwilligerswerk in Zuidoost; Venzo. Deze week het verhaal van Surya Nahumury, mentor van het Mentorproject bij New Urban Collective en vrijwilliger bij Nusantara.

Nahumury is en duizendpoot en zeer maatschappelijk betrokken. Ze is 22 jaar, studeert Culturele Antropologie en doet naast haar vrijwilligersbanen nog talloze andere dingen. ‘Het lijkt drukker dan het is’, zegt ze bescheiden. ‘De studie is breed. De niet-westerse sociologie vind ik het meest interessant. De activiteiten die ik er naast de zijn vaak gerelateerd aan mijn studie.’ Ze is half Surinaams, half Moluks en zit in de contactgroep diversiteit van de universiteit. Deze groep zet zich in voor dekolonisatie en diversiteit aan de UvA. Daar houden studenten zich onder andere bezig met de waarom het nog zo ‘wit’ is op de universiteit.

Rapper
Als mentor bij New Urban Collective (NUC) fungeert ze elke zaterdag voor zo’n twintig kinderen uit groep 7 en 8 van basisschool De Rozenmarn als rolmodel. Dit project is ooit opgezet door Mitchel Esajas, de als eerste uit een grote Surinaamse familie de mogelijkheid kreeg om te studeren. Het doel is om kinderen te leren hoe ze altijd het beste uit zichzelf kunnen halen en ze daarin te steunen. ‘Kinderen in Zuidoost scoren doorgaans lager op de Cito-toets dan elders in Amsterdam. Om dat te veranderen kun je er voor zorgen dat ze een ander voorbeeld krijgen. Kinderen in Zuidoost hebben meer mogelijkheden dan een voetballer of rapper te worden, want dat is vaak wat ze in eerste instantie willen, vertelt Nahumury.

‘Ze krijgen workshops over bijvoorbeeld geschiedenis, de Bijlmer, we laten ze kritisch nadenken over hun omgeving en wat het voor invloed heeft op hen, er worden uitstapjes zoals naar het Tropenmuseum georganiseerd en nog veel meer. Maar we hebben ook een workshop black history gehad en hebben over Zwarte Piet gediscussieerd. De kinderen zijn heel gemotiveerd om zichzelf te verrijken, want ze gaan tenslotte een dag extra naar school’, merkt Nahumury op.

Droombaan
Ze heeft training gekregen om met deze doelgroep op te gaan en ze goed te kunnen ondersteunen. ‘We werken ook aan hun zelfbeeld en persoonlijke vaardigheden door middel van workshops black history en ‘hoe presenteer je jezelf’. Ik ben blij dat ik aan hun levensproces kan bijdragen. Ik weet hoe het is om een lager advies te krijgen voor het voortgezet onderwijs en onderschat te worden. Zelf kreeg ze het advies om naar het vmbo-t te gaan en moest zichzelf bewijzen dat ze het vwo aankon. ‘Veel kinderen komen niet eens buiten Zuidoost. Hun referentiekader is niet altijd goed. Ze vinden hier alles maar heel gewoon, terwijl het bijvoorbeeld heel uniek is dat wij in een multiculturele wijk wonen waar zo veel mensen met heel verschillende geloven wonen. Dat is echt heel bijzonder, maar dat beseffen ze niet. Mijn droombaan is dan ook met kinderen werken, het liefst uit Zuidoost, uit minderheidsgroepen.’

Herdenking
Nahumury treedt ook regelmatig als host op bij activiteiten van Stichting Nusantara Amsterdam, die opkomt voor de belangen van de Nederlanders van de overzeese rijksdelen van het Koninkrijk der Nederlanden, zoals de Nederlands-Indische, Molukse, Indo-Chinese, Surinaamse-Javaans en andere Indonesische etnische bevolkingsgroepen. ‘De activiteiten zijn vooral gerelateerd aan het koloniale verleden. Er worden veel lezingen, gesprekken en soosdagen gehouden. De stichting is betrokken bij herdenkingen zoals de jaarlijkse herdenking n Loenen op 4 mei van de Tweede Wereldoorlog. Daar wordt de betrokkenheid van het volledige Koninkrijk der Nederlanden, zoals Surinamers, Curaçaoënaars, Indonesiërs, Molukkers vertegenwoordigd, die in de geschiedschrijving en andere herdenkingen nauwelijks aan bod komen.’ Te denken is aan de Dodensporenherdenking Birma Siam Spoorweg in augustus. Dan worden bijvoorbeeld busreizen voor de voornamelijk ouderen die er heen willen gaan georganiseerd. Zo was Nahumury host bij de Nusantara gesprekken in de Stopera ver de verzetshelden in de Tweede Wereldoorlog zoals Anton de Kom, Boy Ecury, Rudi Jansz, vader van Ernst Jansz (drummer bij de Nederlandse popgroep Doe Maar, red.) die ook aanwezig was.

Kunst
En dan is Nahumury nog oproepkracht bij het Bijlmer Parktheater en zelf danste ze bij Untold, een culturele organisatie gericht op tieners, jongeren en jongvolwassenen die bezig willen zijn met kunst en cultuur, waarbij vooral West-Afrikaanse en Afro-Caribische dans- en muziekstijlen centraal staan. Ook geeft ze ad en toe dansles aan ouderen van ouderencentrum Nos Perla. Voor Stichting Kennis en Cohesie (SKC) geeft ze les en organiseert ze naschoolse activiteiten voor kinderen van groep 7 van de Holendrechtschool en basisschool de Schakel. Op de vraag or ze nog tijd heeft om te relaxen, is het antwoord duidelijk: ‘Ja’.

Foto: Duizendpoot Surya Nahumury tijdens één van haar activiteiten als host bij Stichting Nusantara Amsterdam (fotograaf: Hans Mooren).